Velpolert - Swans Diva 6.2HT

Bildegalleri finner du her.

 

Bakgrunn


Jeg har lenge vært fan av Bower&Wilkins (B&W) høyttalere. Med lyttepreferanser innenfor alle ting a-cappella musikk, så har det alltid vært viktig for meg med en stram og definert øvre bass, og en rik mellomtone. Etter mange år med forskjellige B&W modeller, senest 604 S2, så begynte jeg å bli savne noe mer. Øvre bass føltes ikke lenger kontant nok. Mine Alesis nærfeltsmonitorer ved Mac’en i naborommet hadde mer punch, eller “sting”, eller hva man nå skal kalle det for noe, enn mine 604. Mellomtonen var jeg fortsatt svært fornøyd med, men diskanten var blek, tilbaketrukket, jeg følte at den “stod i taket”. Så jeg bestemte meg for å lete litt og se meg om etter noe annet. Lenge falt øynene på 700-serien til B&W, men ved en tilfeldighet så kom jeg over både navn og informasjon om Swans.

 

Det var for meg et ukjent merke og bekjentskap, men noen av omtalene jeg så på nettet gjorde at jeg bestemte meg for å ta kontakt med Soundwave, den norske importøren. Kort tid etter var jeg på et lang besøk på Skedsmokorset, og etter en svært hyggelig og interessant lyttetest bestemte jeg meg for å prøve et komplett 5.0 surroundsett hjemme av merket Swans Diva 6.2 HT. Kort tid senere kom Roger Engelstad i Soundwave innom med noen gedigne, tunge esker, og hjalp meg med å få beistene inn på plass.

 

Fronter

 

front

Direkte små kan de ikke sies å være, storebror 6.2F frontene i Diva-serien. På spikes, fra dome til bunn, utgjør de 1,27 meter. Med en vekt på 35 kg stykket står de nokså solid på gulvet også, selv om avrundingen i bakkant gjør den lett å vippe om man legger litt trykk på toppen av høyttaleren. Utførelsen med sidevegger i rosentre og svart pianolakk er meget pen og oser kvalitet. Elementene er ikke overraskende fra Hivi (Hivi står bak Swans merket). Høyttalerene er designet i USA, men at serien er produsert i Kina skulle ingen tro, bortsett fra på prisen...

 

Frontene er klassisk treveis design, men skilter med to 8” elementer for å ta seg av bassområdet. Mellomtonen på 5” er også montert i det samme kabinettet som basselementene. På toppen av høyttaleren sitter Diva-fronthøyttalerenes kjennemerke, en 1” bredspektret dome diskant i eget kammer med ferrofluid for kjøling og resonansdemping. To bassrør benyttes på denne modellen, og tette skumplugger medfølger til begge for finjustering. Det er kraftige oppheng til bass og mellomtone-elementene, mens elementene er “glatte” og uten struktur. Ingen kevlar-elementer i denne gården.

Frontdekselet er nokså spartansk og enkelt, og står litt i kontrast til kabinettet forøvrig. Det gjør dog jobben, men bør behandles med litt omhu da de virker noe skjøre.

 

terminering

Høyttalerene kommer med fastmonterte spikes på fastmonterte tabletter, og her har de en dobbeltfunksjon. Diva-frontene har nemlig “bunnmating” - høyttalerterminalen sitter midt under bunnplaten. En annerledes detalj - som om ikke annet hindrer klåfingrede små vesener av mennesketypen i å dra ut og leke med høyttalerkablene til pappa... Terminalen er forøvrig av den enkle sorten, men med gullforgylte tilkoblinger.

 

 

Senter


senter

 

Senterhøyttaleren, som forøvrig har benevnelsen Diva 5.2C, har en nokså tradisjonell bestykning med to 6,5” mellomtone-elementer og en silkedome i senter. Av modellbetegnelsen kunne man være forledet til å tro at denne senteren hører hjemme også i 5.2HT serien - det gjør den ikke. Jeg tipper at Swans her er blitt inspirert av de som lager kameramodeller og mobiltelefoner nå om dagen - de klasker sammen noen tall i kjekk og grei orden, og så overlater de til forbrukerne å overkomme frustrasjonen. “What’s in a name anyway?” Sukk.

Byggekvaliteten på senteren holder samme høye standard hva kabinettet angår som for frontene, men her er det (naturlig nok) mating i bakkant. Baksiden avslører også to bassrør, så dette er altså en vanlig toveis åpen konstruksjon med ventilering.

Med sine drøye 62 cm i bredde så er Diva 5.2C en mellomstor senterhøyttaler. Som “vanlig” har den ingen ben eller tilkoblinger for spikes eller lignende under, så høydejustering/vinkling må gjøres etter Reodor Felgen-metoden. Jeg lar meg stadig forbause over at det ikke lages enkel hull til skruknotter slik at senter kan vinkles blant høyttalerprodusentene. Er det en høyttaler du trenger å vinkle, så er det vel senter...

 

Surroundhøyttalere

 

bak

Diva 5.2R, som bakhøyttalerene heter, har en bi-polar konstruksjon med to stykk toveis lukkede høyttalere i samme kabinett. Elementbestykningen er som for senterhøyttaleren, men altså uten bassrør denne gangen.

 

Høyttalerene har også innfelte skuehull til stativer om det skulle være nødvendig, og også festebraketter for veggmontering. Hver bakhøyttaler veier nærmere 8 kilo forøvrig, så pass på at du har gode fester/skruer når du monterer disse, så du ikke får ubehagelige opplevelser midtveis i en god film.

 

Men få HØRE nå da...


Jada jada, vi nærmer oss poenget nå... Hvordan låter så disse velpolerte kineserene når man skrur på noe vellyd? Spørsmålet krever besvaring i både stereo og surround. Stereo først.

 

Det som umiddelbart slo en gammel B&W’er var diskanten. Det føltes omtrent som når et fly popper gjennom skylaget på vei opp etter take-off. Her er det både rom og plass å utfolde seg på, vellyden fra diskanten flyter oppå lydbildet og stanger ikke mot noe. Den relativt høye plasseringen av elementet virker heller ikke negativt inn så langt jeg klarer å bedømme. Det låter rett og slett befriende, vakkert og oppløst.

Mellomtonen har antydninger til noe mindre stramhet enn det kevlar-mellomtonene til B&W klarer å levere. På de mest transparente og krevende a-cappella innspillingene mine, eksempelvis Uni med Club for Five, så blir det en anelse bløtt i overgangen mot øvre bass. Dette er så langt fra plagsomt, men er samtidig det klart svakeste punktet for 6.2F sin del.

Bassen - hoi, ja den bassen. Som gammel B&W 604 eier har jeg jo vært vant til god bestykning i bassen, men Diva’ene tar kaka! Med en oppgitt avrunding rundt 33Hz er dette en høyttaler som det med mange typer musikk kan spilles helt i bånn med, uten at du mister bassinformasjon i lydbildet, og kraftig nok til å ta et godt tak i buksebeinet uten hjelp av noen subwoofer.

Det råeste med 6.2F må likevel være det totale tonelandskapet som frembringes så lekende lett. Med sine 90dB sensitivitet og 6Ohm impendanse er dette en relativt lettdrevet høyttaler, men det stereospektrumet som trylles frem har forvist haka mi til kjellerposisjon mer enn 1 gang. Jeg har gjentatte ganger tatt meg selv i å sjekke om forsterkeren min er innstilt på et surround-program ved feiltagelse, rett og slett fordi lydbildet innhyller deg fra alle kanter. Det hjelper selvsagt her, uansett høyttaler, å være nøye både på plassering og retning på høyttalere og lytteposisjon. Dog, forbedringen fra mine B&W lytteopplevelser er påtagelige.

En ting å være obs på, ved store lydtrykk, er at basselementene faktisk slår så kraftig at det skapes vibrasjoner og during i frontdekslene til tider. Som jeg nevnte tidligere er ikke disse akkurat av ypperste kvalitet, så gjør deg selv en tjeneste: Ta de av når du skal spille “skikkelig”...! :)

 

Alle kluter til...


En ting er bare å slå fast med en gang - Pink Floyd i SACD en fornøyelse for øret. Riktignok er ikke bi-polare høyttalere det helt store når man skal spille surround-musikk, men for min del har jeg blitt positivt overrasket. Nå er det jo nokså sjelden at lydbildet “bæres” gjennom surround-høyttalerene, men de gangene hvor de er fremtredene fungerer de absolutt til godkjent karakter.

 

Senter-høyttaleren har heller ingen problem med å holde tritt, men på grunn av den relativt “tynne” designen er det viktig å ha en god vinkling slik at lyden treffer deg godt i lytteposisjon.

 

Film i alle kanaler


Når Serenity pryder lerretet er det nesten så man må holde et godt tak i stolen for ikke forsvinne ut. Her blir man bombardert med vellyd fra alle kanter. Det bi-polare designet på bak-høyttalerene kommer til sin rett, og skaper et behagelig og inkluderende lydgulv for front- og senterhøyttalerene. I Alien Directors Cut fremkommer detaljene i lydbildet nesten for godt, slik at det er fristende å sjekke at det faktisk BARE er vegger bak sofaen.

 

Verken senter eller bakhøyttalere har godt av den dypeste bassen selvfølgelig, så kompletter for all del med en sub og sett disse som small i forsterker-oppsettet ditt. Du kan velge å sette delefrekvens ned til 60Hz med disse høyttalerene, men for min del opplever jeg best resultat med “standard” 80Hz deling mot sub.

 

Konklusjon


Swans Diva 6.2HT er en fabelaktig høyttalerpakke til prisen. Med meget høy byggekvalitet og flott finish, og ikke minst fenomenal diskant og potent bass, tipper jeg disse høyttalerene setter rynker i panna på noen og enhver av de anerkjente høyttalerprodusentene. Diva’ene kan anbefales på det varmeste - ta for all del kontakt med hyggelige og hjelpsomme karer i Soundwave. At du får vellyd for pengene er det i hvertfall ingen ting å si på...

 

Her er også et utvidet bildegalleri.

Rommet ferdig!

Det har blitt litt stille fra meg den seneste uka, og det er rett og slett fordi jeg har jobba massivt med å få rommet ferdig. Nytt rammelerret er på plass, det samme er ny tre-seters godsofa. Har også gjort meg ferdig med listing, satt opp en hel liten småskog med Ikea-hyller for CDer og DVDer og den slags, samt ikke minst - lyttet. Og lyttet. Sett. Lyttet. osv... Du skjønner tegninga :) Så her sitter jeg nå da, i lytteposisjon, og nyter Rajaton med Macbook Pro'en på fanget og kaffekoppen ved siden av. Ahhh... Herrlig.

Det er så absolutt ikke perfekt lyd her. Det er en god del igjen på justeringssiden. Bassfellene mine er bare en midlertidig løsning, men etter siste modifikasjon med skumplasten som "bakplate" virker de ganske OK. Har likevel hatt dialog med Acoustic Tuning, og en leveranse med erstatningsmateriell er nok snart å vente i posten. Har også bestilt Rives Audio sin test-CD, slik at jeg kan få stilt kontrollert skikkelig med RadioShack SPL måleren min, og gjøre nøyaktig plassering av både fronter og sub.

Kommer til å følge opp med mer nytt når utstyret ankommer og jeg får kost meg mer med finjustering av rommet. Inntil da kan dere jo myse litt på noen kjappe bilder av rommet, slik det ser ut nå.

Mer om bassfellene

Tenkte jeg skulle skrive litt mer om selve bassfellene. Brukte noen timer til sammen på å lage dem, selv om de er av det svæææært enkle slaget. Som jeg nevnte i en tidligere post, så er dette basert på DIY informasjon fra Ethan Winer & Co. Det jeg har brukt for å lage dette er:

 • 48x48mm trekanta stendere, for å smyge disse godt inn i hjørnene
 • 30x48mm stendere som avstivere/tverrliggere (kappet på 46cm hver seg)
 • 8x75mm Rockwool lydplater
 • 2mm skumplast (tett, kan ikke blåses gjennom)
 • Høyttalerteppe (til å kle bilhøyttalere med utvendig, altså ikke det flortynne stoffet, men en litt tykkere ullvariant)
 • Stiftemaskin (!! Tror jeg brukte tusen stifter eller noe på dette prosjektet - noe helt vanvittig så det gikk av stifter! :))


Laget ramme først selvsagt, slik at disse ble 56cm yttermål (siden som vender ut i rommet). og kappet så til Rockwool platene til å passe inni trerammene, men hvor deler av plata stakk ut og over rammene. Dette ble trukket i tykt høyttalerstoff på begge sider.

 

Først prøvde jeg disse uten å kle med skumplast bak, men effekten på bassreduksjon var heller laber. Ikke så rart akkurat, med så lange bølgelengder som det jo er på de dypere tonene så dro de rett gjennom og tilbake igjen uten nærmere hindring. Jeg hadde egentlig tenkt å gi det hele opp da, og bare kaste de ut. Men jeg hadde noe skumplast liggende fra underisolering av et gulv med gulvvarme, og tenkte jeg kunne prøve å spenne på dette på baksiden for å få en fastere membran for å se om det hadde noen effekt.

page1_blog_entry15_1


Vel, man kan jo lett bli lurt av egen fortreffelighet, men etter å ha gjort den operasjonen og gjenutplassert bassfellene, så er det ingen tvil om at øvre basslag er mer detaljert og korrekt. Jeg har ikke fått foretatt noen målinger enda, venter på test-CDen til Rives Audio for å kunne gjøre litt mere korrekte målinger både med og uten her, så får jeg se hvor mye jeg har lurt meg selv... Moro var det uansett, det er nå helt sikkert.

Her er noen bilder av prosjektet tatt underveis.

Alltid tidlig ute

Jaaada, det er mulig at jeg rett og slett ikke klarte å holde mine egne lovnader i fra forrige post. Sukk. Jeg var jo hellig overbevist om at jeg skulle få godt med tid til å beskrive mine videre eksperimenter med bassfeller dagen derpå, men neida. Sykdom og svineri, reiser og dårlig tid. Alt dette har gjort at det har blitt lenge siden forrige oppdatering.

Vel, nok om det, og mere av noe annet, for å sitere Jan Pande Rolfsen og Revolvermagasinet. Først av alt må vi til med noen småglimt i fra rommet, slik det ser ut nå.

page1_blog_entry14_1


Rommet er nå ferdig tapetsert, lamper og alt av strømkontakter og nettverkspunkter er ferdig. Har slitt som en pygme i store trapper med taket - har vært nødt til å kutte opp og sparkle omigjen flere ganger her fordi platene ikke jobber med hverandre helt, men fikk endelig orden i sysakene natt til i dag. Siste malingsstrøk ser svært bra ut. Noe av problemet her er jo nettopp at takhøyden er så forsvinnende liten og at alt derfor blir ekstra synlig. Vel, nå er det altså i orden det også. Det gjenstår nå derfor forsvinnende lite å gjøre her før jeg kan få inn de morsomme tingene i rommet. Teppefliser må legges. Lister skal på plass både i tak og langs gulv. Har kjøpt minste sort feilist hvitmalt til tak, slik at jeg får en listavslutning som skjuler lydfugene. Disse skal limes opp med Superfix. For å kunne legge flisene må gulvet rettes opp på tre steder hvor det er noen søkk som ikke ble tatt med av avrettingsmassen. Planen er å legge teppeflisene på tirsdag...

Jeg gikk rett i fella jeg...

Jeg vet ikke hvor mange timer jeg har brukt på nettet for å finne ut mer om akustikk, men det er ikke få. Og det er et vanskelig emne å få helt grep på for oss uinvidde. Det er ikke masse god info om dette verken på AVForum eller Hifisentralen, og det kommer vel av at de, som meg, har kommet inn på temaet akustikk via hifi. Og er det noe jeg er godt overbevist om så er det at bransjen neppe er tjent med at den gemene hop får med seg hvor viktig akustikk er for lydopplevelsen.

page1_blog_entry13_1


Selv har jeg forlengst forstått og fått med meg at kabler til hifi er en av de mest snakeoil-befestede markedene som finnes. Da mener jeg både strømkabler og høyttalerkabler, og ikke minst signal og digitalkabler. Husker fortsatt første gangen en kar på Hifi-klubben prøvde å overbevise meg om at en koaksialkabel hadde bedre digitalsignal enn en optisk kabel - det var da det gikk opp for meg at de ikke hadde filla peiling på hva de pratet om.

Så også når det gjelder akustikk. Det er mange som skriver om sine erfaringer og meninger, men det er vanskelig å finne ut hvem som faktisk kan noe. Det selges akustikkremedier for tusenvis av kroner uten at de har noen spesielt godt dokumentert effekt. Mange akustikkmaterialer har begrenset virkningsområde også. Etter lengre tids leting har jeg derfor nå valgt å prøve meg selv - men basert på metodologien som Ethan Winer, en av gutta bak RealTraps, prediker. En svært omfattende oppsummering finnes her, men jeg ble først skikkelig overbevist etter å ha gravd mer i akustikkartiklene hans på RealTraps, samt demonstrasjonsvideoene. De er i høyeste grad verdt en titt!

Så i kveld har jeg snekret litt og har rammeverket klart til mine første bassfeller! Mer om det i morgen... :)

Da er også høyttalerkablene på plass i veggen

 

page1_blog_entry12_1

Jeg trodde først jeg skulle slite av begge armene mine, for det å trekke 4mm2 høyttalerkabel gjennom 20mm rør skulle vise seg å bli en skikkelig arbeidsøkt. Kablene satt dønn fast midt inni der noen steder - klarte ingen av strekkene selv med hjelp fra madam'en. Urk! Skal love dere at temperamentet begynte å bevege seg oppover ja.

 

Men heldigvis har Gud oppfunnet svigerforeldre - og svigerfar er av typen med erfaring på ALT relatert til verktøy, bygg og bolig. Makan til vandrende byggevareleksikon skal man lete lenge etter. Jeg kom plutselig på at han gav meg følgende tips for noen dager siden: dryss talkium på kabelen før du trekker gjennom. Vel, jeg hadde ikke talkium for hånden, men hvetemel! Dryss dryss, dra dra, og vips så smatt kabelen igjennom som om det skulle vært plass til både hus og hage inni trekkerøret! :)

Så da er det jo bare å diske opp med et par-tre bilder av hvordan det ser ut akkurat nå der nede. Taket ble forøvrig også ferdig i dag, unntatt å kle inn jernsvillene da. Regner med det blir mandagsunderholdningen for snekkerene mine.

Veggene og gulvet er ferdig, taket i anmarsj

Da er 2 lag gips på plass på alle vegger, med unntak av der hvor lyddøren skal inn. Den lille biten settes på når taket er ferdig. Og apropos taket, i skrivende stund er snekkerene i gang med å legge andre lag også der. Underkonstruksjonen ble enda litt bedre (tror vi) enn først tenkt.

page1_blog_entry11_1


Dette bildet er tatt fra endeveggen, og viser de nedlektede bjelkene som er hengt opp i lydbøyler.Som dere kan se av bildet er det to lag med isolasjon under det gamle bjelkelaget, som går på tvers her. Det første laget er lydtrinnsplatene, som ligger i en ubrutt flate over lektene, og kuttet til slik at de går inn i selve lydbøylebuen. Hmm, dette ble vanskelig å forklare med ord. Prinsippskisse:

page1_blog_entry11_2


Så, altså, et ekstra lag med lydisolasjon er lagt under trinnlydsplatene, mellom bjelkene som er hengt opp i lydbøyler. 30mm Rockwool lydisolasjonsplater er brukt her. Jeg klarer ikke helt å se hvordan jeg skulle fått det til å bli bedre lydisolert på den plassen vi har til rådighet når vi gjør det slik, så jeg er godt fornøyd med løsningen.

I tillegg er gulvet påført heftgrunn, utjevningsmasse er smørt ut og størknet, så gulvet er nå rett og fint. Fikk tatt en tur innom Teppeabo og kjøpte koksgrå teppefliser som skal legges på. Så nå går det unna! :)

I kveld må jeg se til å få trekt litt høyttalerkabler og ta litt bilder av herligheten - stay tuned!

Arbeidstegninger i Sketchup

Google har gjort tilgjengelig et svært hendig og godt verktøy for å lage modeller av det meste i 3 dimensjoner. SketchUp heter det, og er gratis for alle og enhver å bruke. Så jeg har lekt meg litt og skisset opp rommet slik jeg antar/håper det blir seende ut til slutt. Har tegnet opp rommet med de lampene jeg i øyeblikket er mest keen på, noen som heter Nirvana Mach 1. Høres omtrent ut som en heftig sportsbil eller noe slikt, men det er altså bare vanlige lamper, designet av NorDesign. Stilige, men det jeg lurer på er om de gir nok lys. Jeg kan maks belaste de to lyskursene mine med 250W, fordi Elko dimmeinnsatsen ikke takler mer. Disse Mach 1 lampene tar bare 40W stykket, så rask hoderegning sier at det er nok å gå på. Storebror av den sammen lampen, Mach 2 (!) er derimot dobbel effekt, og for mye å dra på...

Så kanskje det blir Nirvana R60 istedet...

Eller Delos dobbel...

Eller....

sukk. Dette kan ta tid...

Action før påsken tro til...

På tide med en sjefsoppdatering her. I løpet av arbeidsdagene i påsken kom vi plutselig en god jafs nærmere målet. Snekkerne møtte opp og gjorde vei i vellinga. Den av de to gjenstående veggene ble satt opp, alle lekter ble justert, mine bokskreasjoner (Platemate modding) ble flyttet på for å få god nok plass til gipsen (ref bildet), og det ble så lagt på første lag med gips.

 

page1_blog_entry9_1

 

Det var direkte deilig å få på det gipslaget, plutselig ser det ut som et rom, og det er jo også en svært merkbar progresjon når det plutselig er plater overalt :)

I tillegg så har vi nå fått på plass en lydfelle ut av luftekanalen. Det var jo slik i utgangspunktet at jeg hadde tenkt på å legge en kanal fra denne og bort til der projektoren skal henge. Det kan hende jeg gjør det etterhvert, men siden dette ikke akkurat er noen estetisk nytelse, så har vi heller laget en svært enkel lydfelle, en slik som alle kan få til å lage, men som foreløpig ihvertfall virker å fungere godt. Blir spennende om det fortsatt føles slik når alt er på plass.

Bilder av vegger, lydfelle m.m. finnes her.

På lørdag trakk jeg kabler for harde livet, bokstavelig talt. Jeg har tenkt å bruke noen Elko trådløs dingser for lysstyring her. Dimme-innsatsene klarer 250W stykket. Spørsmålet blir om jeg klarer å få til 4 lyskilder som er både diskret og fine og som tilsammen ikke utgjør mer enn dette. Det blir to separate kurser, jeg har totalt 8 lyspunkter i alt, slik at jeg kan ha lys på bak i rommet mens det er film som vises eksempelvis. For å være på den sikre siden har jeg derfor trukket en leder ekstra til lysene, slik at jeg har litt større sjongleringsmuligheter dersom Elko trådløs skulle vise seg å bli for skrint...

Ellers har jeg også trukket 2,5 kvadrat til 16 ampers kurs som skal benyttes for alt utstyret. Makan så pes det var å trekke de kablene. Og de verste gjenstår - 4mm høyttalerkabler... yikes. Men der er heldigvis rørene noe støre (20mm). Skal trekke med meg en 1,5 kvadrat gjennom der også, som kan benyttes til 12V styrestrøm. Håper å få på plass dipole høyttalere som er switchbare (B&W DS6 S3 eller B&W DS7 frister) med tid og stunder. Da er det like greit å gjøre møkkajobben med trekking først som sist. Så planen er å gjøre dette i morgen kveld. Så er det bare å håpe at Platemate boksene mine tåler påkjenningen, nå som de er moddet til det ugjenkjennelige...

S-a-k-t-e progresjon

Tja, det er ikke alltid ting går som man ønsker. Hele denne uka har blitt snudd på hodet av andre bygningsmessige endringer som jeg holder på med, men ikke minst på grunn av sykdom til ene guttungen. Lungebetennelse på treåringer er ikke helt stas. På toppen av det hele har snekkeren ikke vært tilgjengelig før nå i dag, og mesteparten av dagen i dag har gått med til å korrigere på arbeid som håndlangeren hans gjorde her på fredag eller når det var. Jaja, verden går nå fremover, om det enn går litt sakte.

Jeg har et annet problem også, nemlig Platemates. Jeg kjøpte store bokser til å ha fremme bak anlegg under lerretet, med HDMI skjøtestykke til å ha i veggen blant annet. Men jeg har nå gitt opp den kongstanken. Det ble rett og slett for grunnt slik vi bygger veggen, og de bakboksene til Platematene er helt sinnsykt dype. De er 30mm dypere enn vanlige store veggbokser for strøm, og tålte i tillegg ikke å bli modifisert, slik jeg var nødt til for å få gjennom 20mm rørene. De holdt rett og slett ikke passformen.

Enden på visa er derfor at jeg har satt opp vanlige elbokser for HDMI gjennomføring, og bruker enkle platemate-bokser også fremme. Jeg mangler en boks som jeg skal innom Hifi-klubben å hente i morgen. Flaks at Christian der er svært medgjørlig, selv etter ørten modifikasjoner av den opprinnelige bestillingen.

page1_blog_entry8_1

Ferdig kubbet det som kubbes kan...

Lærer stadig nye begreper av håndverkerene - det siste er kubbing. Altså de tverrgående trestykkene mellom stenderene. De har jeg nå fått på plass overalt, det vil si med unntak av der hvor veggene enda ikke er ferdig satt opp av snekkerne mine. De går i gang med dette på tirsdag eller onsdag til uken. Frem til da skal jeg gjøre meg ferdig med å sette opp el-bokser og de siste Platemateboksene mine, samt prøve å trekke høyttalerkablene gjennom røra.

Apropos Platemate bokser forresten - disse er blitt tildels sterkt modifisert :)

 

page1_blog_entry7_1page1_blog_entry7_2

 


Jeg kappa av enden av disse fordi de komprimerte isolasjonen bak så mye og trykket ble såpass stort at boksene begynte å bøye seg. Og da blir de ikke gode å ha gjennom gipsen. Så jeg fjernet vel nesten 2cm av disse (de er forresten utrolig dype disse boksene), og brukte vår gode venn gaffer-tape som erstatning. Måtte også borre gode hull til 20mm rørene mine, så det som blir på baksiden av veggen her ser jo nokså halvfabrikata ut. Det gjør heldigvis ingenting, all den tid det er frontplata som skal synes, og det tross alt ikke er snakk om strøm av betydning i disse kablene :)

30mm stenderene er også for små til de originale el-boksene jeg har. Og siden elektrikeren min har behov for minst en sånn storing, så blir det litt utbygging av stenderene der hvor de skal opp. Skal avbilde og skrive litt om det i morgen kveld eller tirsdag - litt ettersom når tiden tillater det.

Stille dager...

Fint lite som skjer i dag. Gårsdagen brukte jeg til å legge de siste rørene, og har begynt å legge tilbake isolasjonen i etasjeskillet. Har mista litt oversikten over hva som hørte til hvor i og med at jeg har dratt ned omtrent alt av isolasjon, pluss at noe av isolasjonen er kilent å få på plass alene.

I morgen kommer snekker'n på besøk igjen, så da blir det forhåpentligvis orden på både det ene og det andre :). Så mer oppdateringer i morgen om alt går etter planen!

Tak og gulv

Dagen i dag har ikke ført til noen fremskritt i byggeprosessen. Jeg skal bruke kvelden i morgen på å legge ferdig det siste av rør i taket, men i dag er det andre ting som krever oppmerksomheten. Men akkurat nå som FreeBSD serveren står å kompilerer for harde livet i bakgrunnen her kan jeg skrive litt om tak-konstruksjonen i rommet, samt hva jeg har tenkt med gulvet.

Taket mitt består av såkalte I-bjelker såvidt jeg har skjønt. Disse etasjeskillene består av to små stendere med en hard kjerne i midten av en eller annen form for komprimert tremasse. Som jeg skreiv i går - jeg fant ut hvor sterk denne faktisk var da jeg skulle drille hull i den.

Men nok om det - bunnen av disse bjelkene er 209 fra det bare murgulvet. Disse bjelkene var bare belagt med vanlig panel, og hadde en del lydlekkasje. Det betydde at lydbøyler stod på tapetet, spørsmålet var bare hvor høyt vi kunne putte de og hvilken effekt vi kunne få ut av lydbøylene. Snekkeren min hadde en noe original idé om å prøve å legge trinnlydsplater uavbrutt under bjelkelaget (de bygger 3cm), kun med lydbøyler som penetrering. Etter konsultasjon med Rockwool mente de også at dette høyst sannsynlig vil være den beste løsningen, selv om de ikke kjenner til dette i praksis (alltids gøy å prøve noe nytt, er det ikke??:)). Nedenfor trinnlydsplatene legger vi så stendere og 2 lag 13mm gips med forskyvning, slik at den totale høyden blir skrumpet inn med vel 8cm.

 

page1_blog_entry5_1

201cm igjen mao, og enda ikke noe gulv...! Gulvet som lå her tidligere var heltre furu, men det var helt ødelagt fordi det var både lagt feil (for tett) og fuktinnsig hadde gjort sitt til å forårsake enda større skader (gulvet stod i bro her første høsten vår i huset).

 

Heldigvis er det et tilbakelagt stadie, og gulvet var jeg stemt på å bytte uansett. Min opprinnelige plan var å bygge varme i gulvet, for så å legge et lag med bambus-parkett (mye mer fuktbestandig enn vanlig parkett, og mange ganger hardere enn eik). Med parkett i rommet ville det høyne verdien på rommet var tanken, altså i forhold til et eventuelt salg av huset på et senere stadie. På toppen av dette hadde jeg tenkt å legge teppe. Det var flere grunner til at denne sandwitch-løsningen ble oppgitt:

 • Det bygget for mye. Sammen med avrettingsmasse og depronplater ville varme i gulvet alene bygget 1-2cm. Med parkett og teppe er vi da raskt oppe i 4cm. Med totalt 209 som utgangspunkt var ikke dette noe som fristet.
 • Varmekabler i gulvet har noe for seg når det er gulvkaldt. Sokkelen på huset er lagt med isopor og godt isolert, så det er ikke spesielt gulvkaldt selv på ren betong.
 • Forhandleren av varmekablene var svært skeptisk til å legge teppe over parketten med varme under. Rett og slett fordi at varmen plutselig ikke har noe sted å gå fordi et teppe vil ha så massiv kjerne tar det lang tid å bli "kvitt" varmen. Det vil derfor heller ikke gi meg noen særlig effekt med varme i gulvet, mente leverandøren.
 • Det ville blitt svært kostbart. Den typen varmekabler som var mest aktuelt (den typen som bygget minst, et par millimeter bare) ville koste omtrent 700 kroner kvadratmeteren ferdig lagt. Ikke akkurat gibortpris. Med en kvadratmeterpris på ca. 400 på parketten så begynner det å smake lite, men koste mye...

 

Mange grunner små, og ikke minst ønsket om et rom det var mulig å stå oppreist i penset tanken inn på det som for de fleste andre kanskje var den mest opplagte løsningen - bare legge teppe rett på gulvet! Det bygger lite, er lett å legge og lyddemper godt. Eneste som trengs er litt avrettingsmasse slik at vi får et jevnt underlag, samt at jeg også legger depronplater (bygger ca. 3mm) for å isolere litt ekstra. Det har også den fordelen at det tar av noe for refleksjoner som forplanter seg via mur, selv om det fortsatt blir direktekontakt mellom murgulvet og gulvet over.

Er det noen som har tips å komme med i forhold til gode tepper (med kort bust og gode dempeegenskaper) så er det bare å synge ut! :)

Det blir stadig flere rør i taket

Det ble ingen oppdatering av bloggen i går, det ble istedet lagt ytterligere noen meter med rør. Mangler nå bare et 20mm rør som skal legges til venstre surround-høyttaler. Fronthøyttalere og senter blir kablet direkte, og blir altså ikke skjult i vegg. Jeg har lurt på om jeg skal legge kabler til frontene skjult også, men tror det blir mer baluba enn moro. Ikke minst fordi jeg har valgt å kjøpe Platemate tilkoblinger for bruk til alle termineringer i veggen, slik at det blir seende skikkelig ut. Hvis jeg skal ha ekstra terminering også til disse, blir det nok noen hundrelapper ut det akk så berømte vinduet...

Apropos hundrelapper, i følge gutta på Hifi-klubben blir jeg blant de første i Norge som får HDMI-veggfeste, og det koster noe så helt avsindig mye for bare en terminal. Jeg hadde tenkt å bruke dette på begge sider av rommet (projektor og fremme ved forsterker), men ender nå opp med å bare ha dette fremme. Grunnen til at jeg ønsker å ha en veggterminering er rett og slett at jeg har behov for å bytte mellom forskjellige HDMI kilder, og jeg har ikke en forsterker som tar HDMI (Denon 3805). Med et slikt veggpunkt kan jeg derfor slippe å være redd for om jeg mister signalet hver gang jeg skal bytte kabel.

Etasjeskillet mitt er lagt med noe jeg tror kalles for I-bjelker, og det er en kjerne av disse som er av en eller annen komprimert, hard tremasse. Jeg har hatt behov for å lage noen hull til kabler der hvor jeg ikke kan følge allerede eksisterende ventilasjonsrør (vil jo helst ikke lage sveitserost av etasjeskillet heller!), men det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. Med drillen min og mye kraft kom jeg gjennom, men hullet var jo aldeles ikke stort nok til 20mm rørene. Enden på visa ble at jeg dro å kjøpte meg et 24mm bor, og lånte en (i mine øyne) svær drill av snekkeren min. Da sa det mer eller mindre svosj, og jeg var igjennom. Sykt så mye det har å si med skikkelig utstyr.

Resten av rørene kommer nok opp ila mandagskvelden. Tilkobling til veggbokser må vente litt til vi er ferdige med å lekte ut langveggene på rommet. Det skjer mot slutten av uka.

Her er noen bilder av rør, Platemates og høyttalerkablene jeg skal trekke til bak og surroundhøyttalerene.

Stendere i "løse lufta"...

Tenkte jeg skulle fortelle litt om hvordan veggekonstruksjonen vår blir, for den er nokså spesiell. Ihvertfall hvis jeg tar utgangspunkt i de forskjellige hjemmekinoprosjektene som er å finne på AVForum, som er et flott nettsted for oss "AVikere".

De originale veggene i kjelleren består av thermoelementer som er istøpt betong, kledd med gipsplater innvendig. Kjellerrommet som skal bli hjemmekino er utbedret for fuktinntrengning ved utvendig drenering og også lagt nye grunnmursplater. I utgangspunktet hadde jeg derfor tenkt å ta av gipsplatene innvendig, lekte ut nok til å få lagt kabler skjult, og ferdig med det.

Snekkeren min hadde imidlertid et alternativt forslag som han i utgangspunktet tenkte å bruke på ytterveggene bare, mens vi nå ender opp med å gjøre dette på alle eksisterende vegger. Vi gjør rett og slett følgende:

 • Kler veggene med 50mm Rockwool lydisoleringsmatter
 • Skrur opp 30mm stendere med gjennomgående spesialskruer, altså skruer som går gjennom lydisoleringsmattene og forankrer stenderene til den bakenforliggende veggen.
 • Kler veggene med 2 lag 13mm gips, med skjøtene forskjøvet.

 

page1_blog_entry3_1

 

page1_blog_entry3_2

Formålet med dette er selvsagt å annulere så mye vibrasjons- og lydstøy som mulig og lage en ekstra lydisoleringsbuffer mot omverdenen. I forhold til en "normal" hjemmekino (finnes det?? ) så virker dette kanskje som svært drøy kost. Men poenget mitt er å kunne bruke dette rommet også som et lite hjemmestudio, og da er det viktig å kansellere så mye ekstern støy som overhode mulig. Kostnaden med å gjøre det på denne måten er relativt liten, og vi får noen ekstra fordeler med denne måten å konstruere rommet på:

 • Vi må gjøre mindre rivningsarbeide
 • Hver enkelt stender kan lett justeres, siden skruen er gjenget også ytterst. Det å rette inn stenderene er gjort på et blunk med en god rettholt.
 • Isoleringen blir en ubrutt flate (med unntak av skruene for stenderene selvsagt), og ubrutte flater gir i følge Rockwool og kompani mye bedre dempning.
 • Stenderene får ikke kontakt med verken gulv eller tak, og er altså kun opphengt i spesialskruene. Det blir mao ingen forplantning av støy å snakke om via disse.


Rommet blir, med denne måten å konstruere på, ca. 20cm kortere i begge retninger. Det er en akseptabel "straff" i forhold til den ekstra dempingen dette gir. Vi har til nå enda ikke kledd igjen veggene, og bare isolert to endevegger som er motstående, så effekten blir jo litt annerledes enn når gipsen kommer på. Men det er nesten skremmende å stå inni konturene av rommet og snakke med en på andre siden av det samme rommet nå. Lyden blir utrolig effektivt kansellert.

 

Rør(e)

I kveld/natt har jeg begynt å legge rør. Jeg brukte nokså mye tid på å lure på hvordan det var lurest å legge rørene for ikke å lage bjelkelaget mitt mer sveitserost enn det allerede er. Jeg kommer derfor til å legge rør mest mulig gjennom eksisterende hull, selv om det betyr at rørlengden blir litt lengre og litt mer kronglete. Har lagt opp 20mm rør til kabler nå, til nettverk og også et par til strøm. Fortsetter mer med dette i morgen kveld. Da kommer også noen bilder av herligheten :)

Fra stendervegg til H-bjelke

 

page1_blog_entry1_1

En av problemene med kjeller-rommet, som jeg ikke var klar over da jeg planla dette, var at den ene veggen jeg trodde var en lettvegg faktisk var en bærevegg. Utgangspunktet var å slå ned denne veggen og dermed forlenge rommet med ca. 1.20 i lengderetningen. Vel, med en bærevegg istedet for en lettvegg så var det plutselig en smule problematisk.

 

Heldigvis finnes det bærebjelker i stål. Det er viktig å få dimensjonert disse riktig, og spesielt for mitt vedkommende som ønsker minst mulig senkning av tak. Det er lavt nok som det er, og selv om det bare blir rundt selve bærebjelken at vi senker, så teller hver centimeter. Jeg fikk gjennom gode kontakter (Takk, Thor Erik og Torgeir!) hyret en sivilingeniør som kom og beregnet nødvendige dimensjoner og bærende konstruksjoner. Enden på visa var at vi måttte ha 2 stk 100mm H-bjelker, som hviler på 2"4" stendere.

Det tok noen dager å få bestilt disse, og når de ble levert var det jo bare et lite problem igjen - nemlig å smyge disse inn de små kjellervinduene som er i naborommet til kjellerstua. Det gikk med 2 centimeters klaring! Det å få de på plass gikk rimelig greit, og med en jekk for å justere opp bjelkene de siste millimetrene, og legge under stålplater som kiler mellom stendere og jernbjelker. Resultatet er 2 stykk rustne greier som skulle holde både det ene og det andre oppe. De veier litt i underkant av 100 kilo stykket...

Arbeidet er i gang

Etter lengre tids planlegging og venting på å få tak i snekkerhjelp er vi endelig i gang med å gå løs på kjelleren for å lage hhv et arbeidsrom og et kombinert lydstudio/hjemmekinorom. Denne blog'en kommer i hovedsak til å dreie seg om byggingen av sistnevnte...

Her er noen bilder i fra startfasen