Dagen i dag har ikke ført til noen fremskritt i byggeprosessen. Jeg skal bruke kvelden i morgen på å legge ferdig det siste av rør i taket, men i dag er det andre ting som krever oppmerksomheten. Men akkurat nå som FreeBSD serveren står å kompilerer for harde livet i bakgrunnen her kan jeg skrive litt om tak-konstruksjonen i rommet, samt hva jeg har tenkt med gulvet.

Taket mitt består av såkalte I-bjelker såvidt jeg har skjønt. Disse etasjeskillene består av to små stendere med en hard kjerne i midten av en eller annen form for komprimert tremasse. Som jeg skreiv i går - jeg fant ut hvor sterk denne faktisk var da jeg skulle drille hull i den.

Men nok om det - bunnen av disse bjelkene er 209 fra det bare murgulvet. Disse bjelkene var bare belagt med vanlig panel, og hadde en del lydlekkasje. Det betydde at lydbøyler stod på tapetet, spørsmålet var bare hvor høyt vi kunne putte de og hvilken effekt vi kunne få ut av lydbøylene. Snekkeren min hadde en noe original idé om å prøve å legge trinnlydsplater uavbrutt under bjelkelaget (de bygger 3cm), kun med lydbøyler som penetrering. Etter konsultasjon med Rockwool mente de også at dette høyst sannsynlig vil være den beste løsningen, selv om de ikke kjenner til dette i praksis (alltids gøy å prøve noe nytt, er det ikke??:)). Nedenfor trinnlydsplatene legger vi så stendere og 2 lag 13mm gips med forskyvning, slik at den totale høyden blir skrumpet inn med vel 8cm.

 

page1_blog_entry5_1

201cm igjen mao, og enda ikke noe gulv...! Gulvet som lå her tidligere var heltre furu, men det var helt ødelagt fordi det var både lagt feil (for tett) og fuktinnsig hadde gjort sitt til å forårsake enda større skader (gulvet stod i bro her første høsten vår i huset).

 

Heldigvis er det et tilbakelagt stadie, og gulvet var jeg stemt på å bytte uansett. Min opprinnelige plan var å bygge varme i gulvet, for så å legge et lag med bambus-parkett (mye mer fuktbestandig enn vanlig parkett, og mange ganger hardere enn eik). Med parkett i rommet ville det høyne verdien på rommet var tanken, altså i forhold til et eventuelt salg av huset på et senere stadie. På toppen av dette hadde jeg tenkt å legge teppe. Det var flere grunner til at denne sandwitch-løsningen ble oppgitt:

  • Det bygget for mye. Sammen med avrettingsmasse og depronplater ville varme i gulvet alene bygget 1-2cm. Med parkett og teppe er vi da raskt oppe i 4cm. Med totalt 209 som utgangspunkt var ikke dette noe som fristet.
  • Varmekabler i gulvet har noe for seg når det er gulvkaldt. Sokkelen på huset er lagt med isopor og godt isolert, så det er ikke spesielt gulvkaldt selv på ren betong.
  • Forhandleren av varmekablene var svært skeptisk til å legge teppe over parketten med varme under. Rett og slett fordi at varmen plutselig ikke har noe sted å gå fordi et teppe vil ha så massiv kjerne tar det lang tid å bli "kvitt" varmen. Det vil derfor heller ikke gi meg noen særlig effekt med varme i gulvet, mente leverandøren.
  • Det ville blitt svært kostbart. Den typen varmekabler som var mest aktuelt (den typen som bygget minst, et par millimeter bare) ville koste omtrent 700 kroner kvadratmeteren ferdig lagt. Ikke akkurat gibortpris. Med en kvadratmeterpris på ca. 400 på parketten så begynner det å smake lite, men koste mye...

 

Mange grunner små, og ikke minst ønsket om et rom det var mulig å stå oppreist i penset tanken inn på det som for de fleste andre kanskje var den mest opplagte løsningen - bare legge teppe rett på gulvet! Det bygger lite, er lett å legge og lyddemper godt. Eneste som trengs er litt avrettingsmasse slik at vi får et jevnt underlag, samt at jeg også legger depronplater (bygger ca. 3mm) for å isolere litt ekstra. Det har også den fordelen at det tar av noe for refleksjoner som forplanter seg via mur, selv om det fortsatt blir direktekontakt mellom murgulvet og gulvet over.

Er det noen som har tips å komme med i forhold til gode tepper (med kort bust og gode dempeegenskaper) så er det bare å synge ut! :)