page1_blog_entry1_1

En av problemene med kjeller-rommet, som jeg ikke var klar over da jeg planla dette, var at den ene veggen jeg trodde var en lettvegg faktisk var en bærevegg. Utgangspunktet var å slå ned denne veggen og dermed forlenge rommet med ca. 1.20 i lengderetningen. Vel, med en bærevegg istedet for en lettvegg så var det plutselig en smule problematisk.

 

Heldigvis finnes det bærebjelker i stål. Det er viktig å få dimensjonert disse riktig, og spesielt for mitt vedkommende som ønsker minst mulig senkning av tak. Det er lavt nok som det er, og selv om det bare blir rundt selve bærebjelken at vi senker, så teller hver centimeter. Jeg fikk gjennom gode kontakter (Takk, Thor Erik og Torgeir!) hyret en sivilingeniør som kom og beregnet nødvendige dimensjoner og bærende konstruksjoner. Enden på visa var at vi måttte ha 2 stk 100mm H-bjelker, som hviler på 2"4" stendere.

Det tok noen dager å få bestilt disse, og når de ble levert var det jo bare et lite problem igjen - nemlig å smyge disse inn de små kjellervinduene som er i naborommet til kjellerstua. Det gikk med 2 centimeters klaring! Det å få de på plass gikk rimelig greit, og med en jekk for å justere opp bjelkene de siste millimetrene, og legge under stålplater som kiler mellom stendere og jernbjelker. Resultatet er 2 stykk rustne greier som skulle holde både det ene og det andre oppe. De veier litt i underkant av 100 kilo stykket...