Tenkte jeg skulle skrive litt mer om selve bassfellene. Brukte noen timer til sammen på å lage dem, selv om de er av det svæææært enkle slaget. Som jeg nevnte i en tidligere post, så er dette basert på DIY informasjon fra Ethan Winer & Co. Det jeg har brukt for å lage dette er:

  • 48x48mm trekanta stendere, for å smyge disse godt inn i hjørnene
  • 30x48mm stendere som avstivere/tverrliggere (kappet på 46cm hver seg)
  • 8x75mm Rockwool lydplater
  • 2mm skumplast (tett, kan ikke blåses gjennom)
  • Høyttalerteppe (til å kle bilhøyttalere med utvendig, altså ikke det flortynne stoffet, men en litt tykkere ullvariant)
  • Stiftemaskin (!! Tror jeg brukte tusen stifter eller noe på dette prosjektet - noe helt vanvittig så det gikk av stifter! :))


Laget ramme først selvsagt, slik at disse ble 56cm yttermål (siden som vender ut i rommet). og kappet så til Rockwool platene til å passe inni trerammene, men hvor deler av plata stakk ut og over rammene. Dette ble trukket i tykt høyttalerstoff på begge sider.

 

Først prøvde jeg disse uten å kle med skumplast bak, men effekten på bassreduksjon var heller laber. Ikke så rart akkurat, med så lange bølgelengder som det jo er på de dypere tonene så dro de rett gjennom og tilbake igjen uten nærmere hindring. Jeg hadde egentlig tenkt å gi det hele opp da, og bare kaste de ut. Men jeg hadde noe skumplast liggende fra underisolering av et gulv med gulvvarme, og tenkte jeg kunne prøve å spenne på dette på baksiden for å få en fastere membran for å se om det hadde noen effekt.

page1_blog_entry15_1


Vel, man kan jo lett bli lurt av egen fortreffelighet, men etter å ha gjort den operasjonen og gjenutplassert bassfellene, så er det ingen tvil om at øvre basslag er mer detaljert og korrekt. Jeg har ikke fått foretatt noen målinger enda, venter på test-CDen til Rives Audio for å kunne gjøre litt mere korrekte målinger både med og uten her, så får jeg se hvor mye jeg har lurt meg selv... Moro var det uansett, det er nå helt sikkert.

Her er noen bilder av prosjektet tatt underveis.