Tenkte jeg skulle fortelle litt om hvordan veggekonstruksjonen vår blir, for den er nokså spesiell. Ihvertfall hvis jeg tar utgangspunkt i de forskjellige hjemmekinoprosjektene som er å finne på AVForum, som er et flott nettsted for oss "AVikere".

De originale veggene i kjelleren består av thermoelementer som er istøpt betong, kledd med gipsplater innvendig. Kjellerrommet som skal bli hjemmekino er utbedret for fuktinntrengning ved utvendig drenering og også lagt nye grunnmursplater. I utgangspunktet hadde jeg derfor tenkt å ta av gipsplatene innvendig, lekte ut nok til å få lagt kabler skjult, og ferdig med det.

Snekkeren min hadde imidlertid et alternativt forslag som han i utgangspunktet tenkte å bruke på ytterveggene bare, mens vi nå ender opp med å gjøre dette på alle eksisterende vegger. Vi gjør rett og slett følgende:

  • Kler veggene med 50mm Rockwool lydisoleringsmatter
  • Skrur opp 30mm stendere med gjennomgående spesialskruer, altså skruer som går gjennom lydisoleringsmattene og forankrer stenderene til den bakenforliggende veggen.
  • Kler veggene med 2 lag 13mm gips, med skjøtene forskjøvet.

 

page1_blog_entry3_1

 

page1_blog_entry3_2

Formålet med dette er selvsagt å annulere så mye vibrasjons- og lydstøy som mulig og lage en ekstra lydisoleringsbuffer mot omverdenen. I forhold til en "normal" hjemmekino (finnes det?? ) så virker dette kanskje som svært drøy kost. Men poenget mitt er å kunne bruke dette rommet også som et lite hjemmestudio, og da er det viktig å kansellere så mye ekstern støy som overhode mulig. Kostnaden med å gjøre det på denne måten er relativt liten, og vi får noen ekstra fordeler med denne måten å konstruere rommet på:

  • Vi må gjøre mindre rivningsarbeide
  • Hver enkelt stender kan lett justeres, siden skruen er gjenget også ytterst. Det å rette inn stenderene er gjort på et blunk med en god rettholt.
  • Isoleringen blir en ubrutt flate (med unntak av skruene for stenderene selvsagt), og ubrutte flater gir i følge Rockwool og kompani mye bedre dempning.
  • Stenderene får ikke kontakt med verken gulv eller tak, og er altså kun opphengt i spesialskruene. Det blir mao ingen forplantning av støy å snakke om via disse.


Rommet blir, med denne måten å konstruere på, ca. 20cm kortere i begge retninger. Det er en akseptabel "straff" i forhold til den ekstra dempingen dette gir. Vi har til nå enda ikke kledd igjen veggene, og bare isolert to endevegger som er motstående, så effekten blir jo litt annerledes enn når gipsen kommer på. Men det er nesten skremmende å stå inni konturene av rommet og snakke med en på andre siden av det samme rommet nå. Lyden blir utrolig effektivt kansellert.