Justering av lysstyrke (brightness) på Apple Cinema Display som sekundærskjerm

Ok, et enkelt og greit lite tips for de av dere som prøver det samme som meg. Setup'en er som følger: Primærmaskin er en iMac, med en Apple Cinema Display som sekundærskjerm. For å kunne justere lysstyrken går du bare inn i systempanelet (System Preferences) og velger Skjermer (Displays). Der har man vanligvis en slider for hver skjerm hvor man kan justere lysstyrken. Hvis du mangler en på sekundærskjermen din er det fordi du ikke har koblet til USB kabelen som går til skjermen. Styresignaler for lysstyrke går via USB tydeligvis, så med denne kabelen inni fungerer alt som det skal...

 

"Må-ha" programmer til Mac - del 3

Sitter her og tar en titt på MacBreak live, så da passer det bra å oppdatere listen over "må-ha" programmer. Dersom du ikke har fått med deg de foregående postingene, så ta en titt her og her. Here we go:

 

ScreenFlow

ScreenFlow

Om du noen gang skulle ha behov eller ønske om å gjøre opptak av noe på Mac'en din, så er ScreenFlow et fantastisk simpelt program for å gjøre nettopp dette. Har du behov for å gjøre svært avanserte ting så er kanskje ikke ScreenFlow ønsket ditt, men heller ScreenFlick (som jeg også bruker når jeg tar ting videre i Final Cut/Motion). Uansett, ScreenFlow tar opp både skjermen din, lyd fra ønsket input og tar opp i fra et tilkoblet kamera eller innebygget kamera i laptopen din. Redigering er svært enkelt, du kan legge på titler, musikk, lage 3d callouts osv - mulighetene er store! :)

 

 

Skype

Skype

Ikke at du ikke har hørt om det, men Skype er altså et must i programkatalogen. Bildet er dårligere enn iChat, men Skype har bedre lyd og har dessuten fordelen av å virke mot Windows brukere også. Og når iChat ikke går pga brannmurer og slik moro, så virker Skype. Nuff said.

 

 

Snapz Pro X

Snapz Pro X

Ambrosia Software er ingen nykommer i utvikling av programvare på Mac. En av de første programmene jeg var borte i for å ta skjermbilder var nettopp Snapz Pro, og det kan godt hende at det er derfor jeg fortsatt holder meg til dette programmet. Det finnes et utall av programmer for å ta skjermbilder og video til Mac, og Snapz er relativt dyr i forhold til mange. Fordelen med Snapz Pro er at du får et forstørret område når du gjør "cutouts", noe som gjør at å ta presise skjermbilder er en drøm i forhold til svært mange andre verktøy som gjør det samme (og ikke har forstørrelse av det du tar skjermbilder av). Du kan også bruke Snapz Pro for å ta opp video av det du gjør på skjermen, så dette er et omfangsrikt program.

 

 

Speed Download 5

 

Speed Download

Du trenger ikke en "download manager", gjør du vel? Nåja, det kommer ann på. Hvis du, som meg, laster ned en masse saker og dermed får en diger nedlastningsfolder, så er det flere ting med Speed Download som er interessant. For det første grupperer Speed Download nedlastningene dine i passende foldere automagisk (applikasjoner for seg, bilder for seg,video for seg osv). For det andre så gir Speed Download deg muligheten til å kontrollere NÅR nedlastninger skal skje, kan gjenta nedlastninger automatisk som feiler, laster ned gitte typer filer fra en spesifikk URL, kan koble til FTP og SFTP mm. Listen over hva dette programmet kan gjøre er nokså lang, og websidene er super-snasne i tillegg...

 

 

SSHKeychain

 

SSHKeychain

Ok, nerdeprogram, jeg vet! Men for de som har samme behov som meg, nemlig sikre tilkoblinger til andre maskiner vha SSH (se her for en "tutorial light"), så er dette et interessant program. Ved bruk av SSH nøkler kan du koble til andre maskiner uten å måtte taste inn en haug med forskjellige passord hele tiden. SSHKeychain gir deg muligheten til å holde dette under kontroll (hvilke nøkler som tilbys til de andre maskinene) samt gjør at du slipper å taste inn passordet til SSH nøklene som brukes for hver gang. Så dersom du også er en SSH nerd, er dette tingen for deg! :)

 

 

SuperDuper!

 

SuperDuper!

Det blir aldri for mange backup kilder. SuperDuper! er et program med en annerledes tilnærming til bakup - bruken er i utgangspunktet myntet på å lage et duplikat av en hel disk, slik at denne også er bootbar. Det betyr at bruker du SuperDuper! til å ta backup av den interne disken i laptop'en din til en ekstern disk, så kan du starte opp Mac'en din fra denne eksterne disken selv om den interne disken feiler. Superhendig, og meget enkelt program, men også avansert om du ønsker dette (du kan scripte både før og etter backups, sandbox'e og automatisere kontroll av rettigheter etter backup blant annet). Anbefales.

 

 

Synchronize! Pro X

 

Synchronize Pro X

I tillegg til SuperDuper! bruker jeg Synchronize Pro X tungt. Dette går i bakgrunnen flere ganger til dagen hos meg, og er supersolid. Dette programmet har aldri feilet meg, og kan brukes for alt fra ren backup (som er en av brukene jeg har for dette) til avansert synkronisering. Blant de sterkeste salgsargumentene for dette programmet fra Qdea er oppstart av backup basert på hendelser (eksempelvis at du kobler til en viss harddisk), fleksibel arkivering av filer som er slettet fra kilde og toveis synkronisering. Det er ikke mye du ikke får til av backup og synkronisering med dette programmet. Anbefales!

 

 

TextMate

 

TextMate

"The missing editor" kaller Allan Odgaard denne fantastiske editoren for oss som liker å håndkode når vi først skal lage noe :). Programmet har massiv "community"-støtte, masse plugins og språkmoduler slik at du får "syntax highlighting" for omtrent alle språk, samt muligheten for å lage dine egne plugins og snippets. Dette er bare noen av grunnene til at dette, muligens sammen med BBEdit, er den beste tekst-editoren for Mac om dagen. Vel verdt pengene om du bor i en tekst-editor, og pass på å sette deg god inn i mulighetene vha videoene som Allan med flere har gjort tilgjengelig på TextMate support-sidene.

 

 

Things

 

Things

Om du kjenner til "Getting Things Done" (GTD), eller bare ønsker å få orden på alt som skjer i livet, så har du sikkert prøvd å lage deg en eller flere måter å kontrollere prosjekter du har, oppgaver du skal gjøre, ting du har gitt til andre som du må følge opp osv. Things er en av de beste programimplementasjonene av todo/oppgavelister, men med full GTD metodestøtte. Det har vunnet Apple sin designpris og er en perle av et program, et av de mest polerte program jeg har sett på Mac, er svært solid (du vil ikke miste ting du putter på en slik liste, så det er viktig), svært forståelig og har en iPhone motpart som gjør dette til en "killer app" for meg. Disse synkroniserer seg imellom over WLAN og gjør at du alltid har oppgavene dine med deg. Anbefales!

 

 

Timeline

 

Timeline

BeeDocs, som også har vunnet Apple sin designpris for dette programmet, har laget et svært spesialisert program for noe så enkelt som en tidslinje-indikator. Hva er vitsen med det lurer du kanskje? Vel, ofte er det slik at vi trenger å vise hvordan noe har utviklet seg over tid. Gjerne en sak som har eskalert, hvor det er interessant å vise tidlinjen. Bruksområdene er mange, og programmet lager svært flotte presentasjoner med automatisk tidslinjejustering, slik at det å legge til eller fjerne hendelser automatisk tilpasser tidsaksen.

 

 

Together

 

Together

Jeg samler på mengder av informasjon og det å holde styr på hva dette er, samt gjøre det søkbart og kategorisere dette, kan være litt av en jobb. Vel, det er det uansett, men Together gjør det enklere. Med støtte for alt av filformater, indeksering av både webside-arkiver og PDF'er, smarte foldere som du selv definerer, tag støtte på alle ting du legger inn og automatisk tagging (ikke så intelligent som man kunne ønske, men dog) er blant noen av mulighetene. Det finnes mange sammenlignbare produkter, eksempelvis Evernote og Yojimbo, men for meg har Together blitt verktøyet jeg har holdt meg til selv om jeg har testet begge disse to andre eksempelvis.

 

 

Transmit

 

Transmit

FTP slik det bør være, Og SFTP. Og WEBDAV. Transmit er rett og slett bare svært solid, og har vært Panic sitt hovedprogram i lang (all) tid. Meget "slick" program fullstappet med funksjonalitet. Noen av mine favoritter er køsystemet, synkroniseringsfunksjonen og "link folder to navigation", som gjør at når du endrer katalog på den "andre siden", så bytter du også katalog på din side dersom de har samme navngivning. Og så har du Droplets, som gjør at du kan lage et eget "programikon" som du kan legge hvor du vil, og filer du slipper oppå en droplet gjør at filene blir sendt til ønsket destinasjon. Vel verdt pengene.

 

 

Ultralingua

 

UltraLingua

Sistemann ut - og svært hendig for oss nordmenn som gjerne trenger å få oversatt et ord i ny og ne. UltraLingua har Engelsk<>Norsk ordbok, og en masse andre også for den saks skyld, og er et fint supplement til de innebygde ordbøkene i OS X. Bruker dette svært ofte, et svært nyttig supplement til verktøykassen.

 

Phew, da var vi gjennom. Det ble et godt knippe verktøy gitt. Håper du har fått noe ut av gjennomgangen, og funnet noen verktøy som DU også kan ha god nytte av...

"Må-ha" programmer til Mac - del 2

Ok, her kommer fortsettelse på serien om "må-ha" programmer til Mac. Har du ikke fått med deg forrige post, så ta en titt her. Så fortsetter jeg der jeg slapp...:

 

FotoMagico

 

FotoMagico

Et fantastisk program for den som ønsker enten å lage flotte videoer i høy oppløsning av bildene sine (altså i HD kvalitet eksempelvis), eller bare vise slideshows som er mer avanserte enn det man kan lage i hhv Aperture og iPhoto. FotoMagico er det beste alternativet meg bekjent, finnes i en Home og en Pro variant. Pro varianten har integrasjon mot Aperture og mange flere muligheter.

 

 

MailStewardPro

 

MailSteward

For de av oss som bruker Mail som e-post applikasjon, så er MailSteward arkivskapet for gammel e-post. Denne finnes også i to utgaver, en vanlig versjon og en Pro versjon. Pro versjonen krever en MySQL database i bunnen, men gir da også mye raskere søk og mye større fleksibilitet, naturlig nok. Jeg har hundretusenvis av mail liggende helt tilbake til 1994 som er søkbart gjennom MailSteward, et uvurderlig verktøy for å både ha historikk OG kunne slette unna og holde hastigheten oppe i Mail.

 

 

Merlin

 

Merlin

Hvis du er prosjektleder og har behov for et planleggingsverktøy (eller bare har fått nok av Project og andre middelmådige verktøy), forbered deg på å miste pusten. Merlin er for prosjektplanlegging hva Keynote er til presentasjonsverktøy. Vel, nesten, det mangler enkelheten som Keynote er uovertruffen på, men er utrolig innholdsrikt og relativt enkelt, samtidig som det ser flott ut. I tillegg har Merlin støtte for både multibruker-verktøy og kan eksportere til web og iPhone. Sistnevnte er en "killer feature" for meg, noe som gir meg muligheten til å ha prosjektplanen tilgjengelig (sammen med all annen relevant info om prosjektpersonell etc) på telefonen.

 

 

OmniGraffle Professional 5

 

OmniGraffle

OmniGroup lager høykvalitetsprogrammer for Mac. En av disse, og i mine øyne den beste, er OmniGraffle. Dette er Visio for Mac, for å si det slik, men med mer fokus på grafisk finesse enn sin mer kjente Windows konkurrent. Pro utgaven har også støtte for Visio XML import/eksport, så du har muligheten til å holde arbeid i sync på begge plattformer også dersom denne benyttes. Jeg bruker dette verktøyet omtrent daglig fordi jeg lager såpass mange illustrasjoner og figurer, og lager alle disse i OmniGraffle Pro.

 

 

Parallels Desktop

 

Parallels Desktop

En av de viktigste verktøyene på min Macbook Pro er faktisk dette verktøyet, som gir meg mulighet til å kjøre Windows (eller et annet operativsystem) parallelt med Mac. Du kan velge mellom å kjøre i fullskjerm, i et vindu og i integrert med Mac programmene, ettersom hva du synes fungerer best for deg. Uansett måte så er hastigheten upåklagelig for de fleste operasjoner og bruksmønstre, så lenge du holder deg borte fra 3D programmer og spill.

 

 

PdfCompress

 

PdfCompress

Det hender fra tid til annen at jeg trenger å levere PDFer av noe som er laget på Mac til andre, og som kun skal brukes på Web. Da er det hendig å bruke PdfCompress for å dra ned størrelsen på PDF filer slik at bildene ikke er skalert for print, men heller skalert for web-bruk. Dette gir mye mindre størrelse på PDF filene, og mer fornøyde mottakere.

 

 

Photomatix Pro

 

PhotoMatix Pro

Lyst til å leke deg med HDR (High Dynamic Range) fotografering? Da er PhotoMatix et verktøy du bør se nærmere på. Gir mulighet for både "HDR Tone Mapping" og "Exposure Fusion", se informasjonen og demonstrasjonsbildene på PhotoMatix web'en for å bli mer familiær med disse begrepene (jeg er ikke kjent med om de har norske navn).

 

 

Picturesque

 

Picturesque

Skulle du gjerne bare avrundet et bilde, gitt det en kant, skygge osv? Eller bare redusert størrelsen litt? Vel, du trenger ikke noe Photoshop for slikt, men et hendig lite verktøy med lekkert grensesnitt kalt Picturesque. Gjør operasjoner på enkeltbilder eller på større samlinger.

 

 

Radioshift

 

Radioshift

Gått lei av spillelistene dine i iTunes? Lyst til å høre på hva andre deler av kloden hører på? Savner du å høre på radio fra ditt favoritt-feriested? Vel, uansett kan du teste ut Radioshift, et radio-interface til noe slikt som 50.000 stasjoner. Jepp, de fleste av oss synes det er litt i overkant, men du skulle i det minste ha litt å velge i. Du kan både navigere deg frem til ønsket kanal vha verdenskartet, sjangervalg, tekstsøk osv. Mange stasjoner har dessuten programoversikt, og du kan abonnere på disse og til og med sette opp opptak av programmer. Er du radiofantast så er du vel solgt allerede! :)

 

 

RapidWeaver

 

RapidWeaver

Lyst til å leke deg med HDR (High Dynamic Range) fotografering? Da er PhotoMatix et verktøy du bør se nærmere på. Gir mulighet for både "HDR Tone Mapping" og "Exposure Fusion", se informasjonen og demonstrasjonsbildene på PhotoMatix web'en for å bli mer familiær med disse begrepene (jeg er ikke kjent med om de har norske navn).

 

Og vi er enda ikke ferdige med alfabetet - se opp for flere saftige applikasjoner i nær fremtid!

"Må-ha" programmer til Mac - del 1

Ja, da var disse nettsidene flyttet over til ny server, og da også klar til ny oppdatering. Det blir lett en stund mellom hver gang, men det er jo lov å håpe på forbedring...

Jeg har fått en del spørsmål om hvilke programmer jeg bruker på Mac'en til daglig, eller "må-ha" programmer om du vil. Jeg er jo en applikaholiker, så jeg er vel kanskje ikke den beste å spørre, for lista blir lang! På den annen side gir deg meg noe å skrive om her... :)

Jeg bare begynner jeg da i en ende med å liste opp en del av de programmene som jeg bruker mest, og kanskje finner du noe du selv ikke har eller bruker pt som er verdt å sjekke ut. De er listet i alfabetisk rekkefølge.

 

1Password

 

1Password

Kanskje DET mest innflytelsesrike programmet når det gjelder endring av min arbeidsflyt. En fantastisk programpakke som håndterer alt av sikker informasjon type passord, kontoinfo osv. Kan settes til å autofylle ut for nettsteder i din nettleser med et tastetrykk, og har du først begynt med det er det ingen vei tilbake. Har også en iPhone applikasjon som den sømløst kan synkronisere mot. Løp og kjøp.

 

 

Aperture

 

Aperture

Er du sånn tålig seriøs på foto/bildesiden så kan Aperture sterkt anbefales. Lightroom er et godt alternativ, og iPhoto følger med lenge, men spesielt om du tar mye bilder og bruker RAW som bildeformat er Aperture en drøm. Aperture er for bildene dine hva iTunes er for musikken din, kort og godt.

 

 

Acorn

 

Acorn

Mens vi snakker om bilder er det en nykommer (vel, relativt) som bør være interessant dersom du ikke har bruk for fullblods Photoshop til bildebehandling. Acorn er navnet, laget av Gus Muller som generelt sett lager knakende gode applikasjoner. Snarveier og slikt er mye likt det du finner i Photoshop, men programmet er en fjær av en lettvekter hvis sammenligningsgrunnlaget er Adobe sitt flaggskip. De aller fleste i blant oss vil likevel kunne utrette stort sett alt vi ville brukt Photoshop til med denne pakka.

 

 

Amadeus Pro

 

Amadeus Pro

Dersom du har behov for å gjøre noe med en lydfil på Mac, kan du knapt finne bedre tonefølge enn Amadeus Pro fra Hairersoft. Et tvers igjennom solid produkt som hjelper til med alt fra enkle klipp/lim operasjoner til støyfjerning og filterbruk på multikanalslyd.

 

 

Butler

 

Butler

Dette programmet bruker jeg hver dag, mange ganger om dagen. Det er en mangehodet butler i ordets rette forstand, som gir deg de tingene du trenger lett tilgjengelig via tastekombinasjoner. CTRL+Space for å få opp snarveisvinduet, begynn å skrive navnet på en applikasjon du vil starte, og vips du er i gang. Krever noe tilvending, men har du brukt denne vil du ALDRI fjerne den igjen. Andre alternativer er Quicksilver m fl., men jeg har lagt min elsk på Butler :)

 

 

Cornerstone

 

Cornerstone

Om du har behov for en subversion klient for dine programmeringsbehov, så er det flere gode alternativer nå på Mac. Jeg gikk lenge frem og tilbake mellom Cornerstone og Versions, men landet til slutt på førstnevnte. Se hvilken som passer best for deg og gå for den! :)

 

 

CSSEdit

 

CSS Edit

Også et verktøy for den som driver med css "programmering". Fantastisk fleksibelt verktøy som også kan benyttes for å se på og gjøre endringer på "live" kode. Dersom du ikke har behov for en standalone kodeeditor, så kan også Espresso fra samme selskap være interessant.

 

 

Delicious Library 2

 

Delicous Library 2

Fra selskapet med nesten samme navn (Delicous Monster), som startet en ny deilighets-trend innen applikasjons-programmering på Mac. Geniale løsninger og konsepter og en fantastisk sans for detaljer preger dette programmet, eksempelvis at programmet benytter det innebygde kameraet i skjermen til å lese av strekkoder med. En nytelse for øyet, og også for de som liker å ha orden i både plate og filmsamlinger m.m. Desverre har ikke Amazon noen norsk butikk enda, så har du mye sortiment basert på norske strek-koder er det ikke så morsomt som om du har mye utenlandsk.

 

 

Dropbox


Dropbox

 

Dropbox dropbox dropbox. Jeg kunne ikke utført jobben min slik jeg nå gjør uten Dropbox. Denne geniale tjenesten gir deg mulighet til å holde en eller flere kataloger i synk mellom maskiner og personer, slik at man kan aktivt dele og jobbe mot samme dokumenter over internett. Gratis inntil 2GB. Must have!

 

Stay tuned for more, som de sier på utenlandsk...

Bursdags- og minnedagskalender til iCal slik du VIL ha den

 

DtiCal2

Noe som irriterte meg lenge med iCal (vel, EN av mange ting som er problematiske med iCal, men ok) var at muligheten for kontroll av bursdager og andre merkedager man har blinket seg ut var heller liten. Når man legger inn en fødselsdag eller merkedag til en kontakt i Adresseboka, så kan man velge å vise en egen kalender for dette i iCal, men formattering av hva som blir stående i hendelsene er lik null.

 

Vel, det er jo slikt man har god Shareware for! En kar ved navn John Maisey har laget et eksellent lite program som rett og slett gir deg muligheten til å påvirke hva som blir stående i iCal, og hvordan, og det svært detaljert. Og selv om nettsiden ikke ser ut i måneskinn, så er applikasjonen liten, nett, og krever bare at du setter den opp en gang - deretter gjør den jobben av seg selv helt automatisk. Programmet heter Dates to iCal, og er tilgjengelig her. Kostnaden er 3 pund per maskin, så helt tom lommebok blir det vel neppe heller...

Anbefales! :)