Ok, her kommer fortsettelse på serien om "må-ha" programmer til Mac. Har du ikke fått med deg forrige post, så ta en titt her. Så fortsetter jeg der jeg slapp...:

 

FotoMagico

 

FotoMagico

Et fantastisk program for den som ønsker enten å lage flotte videoer i høy oppløsning av bildene sine (altså i HD kvalitet eksempelvis), eller bare vise slideshows som er mer avanserte enn det man kan lage i hhv Aperture og iPhoto. FotoMagico er det beste alternativet meg bekjent, finnes i en Home og en Pro variant. Pro varianten har integrasjon mot Aperture og mange flere muligheter.

 

 

MailStewardPro

 

MailSteward

For de av oss som bruker Mail som e-post applikasjon, så er MailSteward arkivskapet for gammel e-post. Denne finnes også i to utgaver, en vanlig versjon og en Pro versjon. Pro versjonen krever en MySQL database i bunnen, men gir da også mye raskere søk og mye større fleksibilitet, naturlig nok. Jeg har hundretusenvis av mail liggende helt tilbake til 1994 som er søkbart gjennom MailSteward, et uvurderlig verktøy for å både ha historikk OG kunne slette unna og holde hastigheten oppe i Mail.

 

 

Merlin

 

Merlin

Hvis du er prosjektleder og har behov for et planleggingsverktøy (eller bare har fått nok av Project og andre middelmådige verktøy), forbered deg på å miste pusten. Merlin er for prosjektplanlegging hva Keynote er til presentasjonsverktøy. Vel, nesten, det mangler enkelheten som Keynote er uovertruffen på, men er utrolig innholdsrikt og relativt enkelt, samtidig som det ser flott ut. I tillegg har Merlin støtte for både multibruker-verktøy og kan eksportere til web og iPhone. Sistnevnte er en "killer feature" for meg, noe som gir meg muligheten til å ha prosjektplanen tilgjengelig (sammen med all annen relevant info om prosjektpersonell etc) på telefonen.

 

 

OmniGraffle Professional 5

 

OmniGraffle

OmniGroup lager høykvalitetsprogrammer for Mac. En av disse, og i mine øyne den beste, er OmniGraffle. Dette er Visio for Mac, for å si det slik, men med mer fokus på grafisk finesse enn sin mer kjente Windows konkurrent. Pro utgaven har også støtte for Visio XML import/eksport, så du har muligheten til å holde arbeid i sync på begge plattformer også dersom denne benyttes. Jeg bruker dette verktøyet omtrent daglig fordi jeg lager såpass mange illustrasjoner og figurer, og lager alle disse i OmniGraffle Pro.

 

 

Parallels Desktop

 

Parallels Desktop

En av de viktigste verktøyene på min Macbook Pro er faktisk dette verktøyet, som gir meg mulighet til å kjøre Windows (eller et annet operativsystem) parallelt med Mac. Du kan velge mellom å kjøre i fullskjerm, i et vindu og i integrert med Mac programmene, ettersom hva du synes fungerer best for deg. Uansett måte så er hastigheten upåklagelig for de fleste operasjoner og bruksmønstre, så lenge du holder deg borte fra 3D programmer og spill.

 

 

PdfCompress

 

PdfCompress

Det hender fra tid til annen at jeg trenger å levere PDFer av noe som er laget på Mac til andre, og som kun skal brukes på Web. Da er det hendig å bruke PdfCompress for å dra ned størrelsen på PDF filer slik at bildene ikke er skalert for print, men heller skalert for web-bruk. Dette gir mye mindre størrelse på PDF filene, og mer fornøyde mottakere.

 

 

Photomatix Pro

 

PhotoMatix Pro

Lyst til å leke deg med HDR (High Dynamic Range) fotografering? Da er PhotoMatix et verktøy du bør se nærmere på. Gir mulighet for både "HDR Tone Mapping" og "Exposure Fusion", se informasjonen og demonstrasjonsbildene på PhotoMatix web'en for å bli mer familiær med disse begrepene (jeg er ikke kjent med om de har norske navn).

 

 

Picturesque

 

Picturesque

Skulle du gjerne bare avrundet et bilde, gitt det en kant, skygge osv? Eller bare redusert størrelsen litt? Vel, du trenger ikke noe Photoshop for slikt, men et hendig lite verktøy med lekkert grensesnitt kalt Picturesque. Gjør operasjoner på enkeltbilder eller på større samlinger.

 

 

Radioshift

 

Radioshift

Gått lei av spillelistene dine i iTunes? Lyst til å høre på hva andre deler av kloden hører på? Savner du å høre på radio fra ditt favoritt-feriested? Vel, uansett kan du teste ut Radioshift, et radio-interface til noe slikt som 50.000 stasjoner. Jepp, de fleste av oss synes det er litt i overkant, men du skulle i det minste ha litt å velge i. Du kan både navigere deg frem til ønsket kanal vha verdenskartet, sjangervalg, tekstsøk osv. Mange stasjoner har dessuten programoversikt, og du kan abonnere på disse og til og med sette opp opptak av programmer. Er du radiofantast så er du vel solgt allerede! :)

 

 

RapidWeaver

 

RapidWeaver

Lyst til å leke deg med HDR (High Dynamic Range) fotografering? Da er PhotoMatix et verktøy du bør se nærmere på. Gir mulighet for både "HDR Tone Mapping" og "Exposure Fusion", se informasjonen og demonstrasjonsbildene på PhotoMatix web'en for å bli mer familiær med disse begrepene (jeg er ikke kjent med om de har norske navn).

 

Og vi er enda ikke ferdige med alfabetet - se opp for flere saftige applikasjoner i nær fremtid!