Sitter her og tar en titt på MacBreak live, så da passer det bra å oppdatere listen over "må-ha" programmer. Dersom du ikke har fått med deg de foregående postingene, så ta en titt her og her. Here we go:

 

ScreenFlow

ScreenFlow

Om du noen gang skulle ha behov eller ønske om å gjøre opptak av noe på Mac'en din, så er ScreenFlow et fantastisk simpelt program for å gjøre nettopp dette. Har du behov for å gjøre svært avanserte ting så er kanskje ikke ScreenFlow ønsket ditt, men heller ScreenFlick (som jeg også bruker når jeg tar ting videre i Final Cut/Motion). Uansett, ScreenFlow tar opp både skjermen din, lyd fra ønsket input og tar opp i fra et tilkoblet kamera eller innebygget kamera i laptopen din. Redigering er svært enkelt, du kan legge på titler, musikk, lage 3d callouts osv - mulighetene er store! :)

 

 

Skype

Skype

Ikke at du ikke har hørt om det, men Skype er altså et must i programkatalogen. Bildet er dårligere enn iChat, men Skype har bedre lyd og har dessuten fordelen av å virke mot Windows brukere også. Og når iChat ikke går pga brannmurer og slik moro, så virker Skype. Nuff said.

 

 

Snapz Pro X

Snapz Pro X

Ambrosia Software er ingen nykommer i utvikling av programvare på Mac. En av de første programmene jeg var borte i for å ta skjermbilder var nettopp Snapz Pro, og det kan godt hende at det er derfor jeg fortsatt holder meg til dette programmet. Det finnes et utall av programmer for å ta skjermbilder og video til Mac, og Snapz er relativt dyr i forhold til mange. Fordelen med Snapz Pro er at du får et forstørret område når du gjør "cutouts", noe som gjør at å ta presise skjermbilder er en drøm i forhold til svært mange andre verktøy som gjør det samme (og ikke har forstørrelse av det du tar skjermbilder av). Du kan også bruke Snapz Pro for å ta opp video av det du gjør på skjermen, så dette er et omfangsrikt program.

 

 

Speed Download 5

 

Speed Download

Du trenger ikke en "download manager", gjør du vel? Nåja, det kommer ann på. Hvis du, som meg, laster ned en masse saker og dermed får en diger nedlastningsfolder, så er det flere ting med Speed Download som er interessant. For det første grupperer Speed Download nedlastningene dine i passende foldere automagisk (applikasjoner for seg, bilder for seg,video for seg osv). For det andre så gir Speed Download deg muligheten til å kontrollere NÅR nedlastninger skal skje, kan gjenta nedlastninger automatisk som feiler, laster ned gitte typer filer fra en spesifikk URL, kan koble til FTP og SFTP mm. Listen over hva dette programmet kan gjøre er nokså lang, og websidene er super-snasne i tillegg...

 

 

SSHKeychain

 

SSHKeychain

Ok, nerdeprogram, jeg vet! Men for de som har samme behov som meg, nemlig sikre tilkoblinger til andre maskiner vha SSH (se her for en "tutorial light"), så er dette et interessant program. Ved bruk av SSH nøkler kan du koble til andre maskiner uten å måtte taste inn en haug med forskjellige passord hele tiden. SSHKeychain gir deg muligheten til å holde dette under kontroll (hvilke nøkler som tilbys til de andre maskinene) samt gjør at du slipper å taste inn passordet til SSH nøklene som brukes for hver gang. Så dersom du også er en SSH nerd, er dette tingen for deg! :)

 

 

SuperDuper!

 

SuperDuper!

Det blir aldri for mange backup kilder. SuperDuper! er et program med en annerledes tilnærming til bakup - bruken er i utgangspunktet myntet på å lage et duplikat av en hel disk, slik at denne også er bootbar. Det betyr at bruker du SuperDuper! til å ta backup av den interne disken i laptop'en din til en ekstern disk, så kan du starte opp Mac'en din fra denne eksterne disken selv om den interne disken feiler. Superhendig, og meget enkelt program, men også avansert om du ønsker dette (du kan scripte både før og etter backups, sandbox'e og automatisere kontroll av rettigheter etter backup blant annet). Anbefales.

 

 

Synchronize! Pro X

 

Synchronize Pro X

I tillegg til SuperDuper! bruker jeg Synchronize Pro X tungt. Dette går i bakgrunnen flere ganger til dagen hos meg, og er supersolid. Dette programmet har aldri feilet meg, og kan brukes for alt fra ren backup (som er en av brukene jeg har for dette) til avansert synkronisering. Blant de sterkeste salgsargumentene for dette programmet fra Qdea er oppstart av backup basert på hendelser (eksempelvis at du kobler til en viss harddisk), fleksibel arkivering av filer som er slettet fra kilde og toveis synkronisering. Det er ikke mye du ikke får til av backup og synkronisering med dette programmet. Anbefales!

 

 

TextMate

 

TextMate

"The missing editor" kaller Allan Odgaard denne fantastiske editoren for oss som liker å håndkode når vi først skal lage noe :). Programmet har massiv "community"-støtte, masse plugins og språkmoduler slik at du får "syntax highlighting" for omtrent alle språk, samt muligheten for å lage dine egne plugins og snippets. Dette er bare noen av grunnene til at dette, muligens sammen med BBEdit, er den beste tekst-editoren for Mac om dagen. Vel verdt pengene om du bor i en tekst-editor, og pass på å sette deg god inn i mulighetene vha videoene som Allan med flere har gjort tilgjengelig på TextMate support-sidene.

 

 

Things

 

Things

Om du kjenner til "Getting Things Done" (GTD), eller bare ønsker å få orden på alt som skjer i livet, så har du sikkert prøvd å lage deg en eller flere måter å kontrollere prosjekter du har, oppgaver du skal gjøre, ting du har gitt til andre som du må følge opp osv. Things er en av de beste programimplementasjonene av todo/oppgavelister, men med full GTD metodestøtte. Det har vunnet Apple sin designpris og er en perle av et program, et av de mest polerte program jeg har sett på Mac, er svært solid (du vil ikke miste ting du putter på en slik liste, så det er viktig), svært forståelig og har en iPhone motpart som gjør dette til en "killer app" for meg. Disse synkroniserer seg imellom over WLAN og gjør at du alltid har oppgavene dine med deg. Anbefales!

 

 

Timeline

 

Timeline

BeeDocs, som også har vunnet Apple sin designpris for dette programmet, har laget et svært spesialisert program for noe så enkelt som en tidslinje-indikator. Hva er vitsen med det lurer du kanskje? Vel, ofte er det slik at vi trenger å vise hvordan noe har utviklet seg over tid. Gjerne en sak som har eskalert, hvor det er interessant å vise tidlinjen. Bruksområdene er mange, og programmet lager svært flotte presentasjoner med automatisk tidslinjejustering, slik at det å legge til eller fjerne hendelser automatisk tilpasser tidsaksen.

 

 

Together

 

Together

Jeg samler på mengder av informasjon og det å holde styr på hva dette er, samt gjøre det søkbart og kategorisere dette, kan være litt av en jobb. Vel, det er det uansett, men Together gjør det enklere. Med støtte for alt av filformater, indeksering av både webside-arkiver og PDF'er, smarte foldere som du selv definerer, tag støtte på alle ting du legger inn og automatisk tagging (ikke så intelligent som man kunne ønske, men dog) er blant noen av mulighetene. Det finnes mange sammenlignbare produkter, eksempelvis Evernote og Yojimbo, men for meg har Together blitt verktøyet jeg har holdt meg til selv om jeg har testet begge disse to andre eksempelvis.

 

 

Transmit

 

Transmit

FTP slik det bør være, Og SFTP. Og WEBDAV. Transmit er rett og slett bare svært solid, og har vært Panic sitt hovedprogram i lang (all) tid. Meget "slick" program fullstappet med funksjonalitet. Noen av mine favoritter er køsystemet, synkroniseringsfunksjonen og "link folder to navigation", som gjør at når du endrer katalog på den "andre siden", så bytter du også katalog på din side dersom de har samme navngivning. Og så har du Droplets, som gjør at du kan lage et eget "programikon" som du kan legge hvor du vil, og filer du slipper oppå en droplet gjør at filene blir sendt til ønsket destinasjon. Vel verdt pengene.

 

 

Ultralingua

 

UltraLingua

Sistemann ut - og svært hendig for oss nordmenn som gjerne trenger å få oversatt et ord i ny og ne. UltraLingua har Engelsk<>Norsk ordbok, og en masse andre også for den saks skyld, og er et fint supplement til de innebygde ordbøkene i OS X. Bruker dette svært ofte, et svært nyttig supplement til verktøykassen.

 

Phew, da var vi gjennom. Det ble et godt knippe verktøy gitt. Håper du har fått noe ut av gjennomgangen, og funnet noen verktøy som DU også kan ha god nytte av...